OV-bedrijven testen op basis van locatie van telefoon

In- en uitchecken bij overstappen tussen ov-vervoerders is binnenkort misschien niet meer nodig. OV-bedrijven testen een smartphone-app die de reis automatisch op basis van gps kan bepalen en afrekenen.

Het bedrijf achter de ov-chipkaart, Translink, en het innovatieprogramma OVpay starten een proef met de nieuwe reis-app, meldt Trouw. Zo’n honderd mensen testen vanaf 14 februari de methode om voor ov-reizen te betalen op basis van de gps van hun telefoon. Ze hoeven niet meer in en uit te checken met hun ov-chipkaart als ze overstappen. De proef vindt in eerste instantie plaats met reizigers bij NS en Arriva.

Momenteel moeten treinreizigers die overstappen van de ene naar de andere vervoerder uit- en inchecken bij palen met verschillende kleuren. Dat vergeten mensen regelmatig te doen. De nieuwe app houdt automatisch de route van de ov-reis bij, waarna Translink de prijs berekent en dit afhandelt met de juiste vervoerders. 

Als de proef goed gaat, wordt deze uitgebreid naar ‘500 tot duizend mensen’, zegt een woordvoerder van Translink tegen RTL Nieuws. Daarna wordt gekeken of de functie landelijk is aan te bieden. 

QR-code en locatie

Reizigers zetten de app aan bij het beginstation en scannen bij de poortjes op het station een QR-code op hun telefoon. Voor het uitchecken gebruiken ze ook zo’n QR-code. Zodra ze het station verlaten, stopt de app automatisch met het volgen van de locatie van de gebruiker, zegt een woordvoerder. “Als mensen vergeten uit te checken, dan doet de app dat ook automatisch voor ze zodra ze het gebied rond het station verlaten.”